Filosofie

O Cafea Economisești, Pe Toți ne Prăpădești

Eu am fost mereu zgârcit, un arogant financiar care nu s-a gândit niciodată la consecințele economice ale faptelor sale. Atunci când aveam chef de-o cafea, am zis că eu nu dau 10 lei pe-o cafea, îmi fac singur acasă. Iar atunci când am găsit o reducere de preț la niște blugi care îmi plăceau, am zis că ăștia de pe mine mă mai țin încă un an, de ce să dau bani. Cu banii economisiți am plecat în Vamă, unde i-am spart pe curve și cocaină.

Mi-am dat repede seama că stilul meu de viață nu este sustenabil și, în mod paradoxal, să fii zgârcit duce la criză economică. Cine știe, poate că această criză a pornit tocmai de la zgârcenia mea de nu-mi cumpăra nici măcar un ‘grande latte, double cream, pumpkin spice special edition’.

Atunci când îți cumperi o cafea, proprietarul de cafenea cumpără boabe de la producător. Producătorul le sortează și le dă mai departe șoferului, șoferul aduce cafeaua de la depozitul de logistică unde managerul planifică ruta iar contabilul ține evidența pentru ca avocatul să nu îi dea în judecată. Toată lumea are de câștigat pentru că tu și cu mine am cumpărat o cafea.

Nu zic să te spargi în bani și să arunci în stânga și-n dreapta cum am făcut eu în Vama Veche. E normal să fii chibzuit, să cumperi ce ai nevoie. Mă refer aici la obsesia de a pune banii la saltea, de a nu cumpăra nimic altceva decât strictul necesar. La zgârcenia de a te gândi doar la tine și de a da doi bani pe munca altora. La zgârcenia de ai devaloriza pe ceilalți pentru că ne gândim la 10 lei economisiți. Dragule, gândirea asta ne aduce pe toți în sapă de lemn!

Înainte să mă-njuri, uite un lucru interesant, Statele Unite ale Americii au cea mai mare datorie externă din lume. Asta pentru că banii lor sunt în circulație, ei au preferat să nu-i țină la saltea, ci să le dea drumul pe piață ca să producă alți bani, și astfel ei se dezvoltă mai repede decât orice altă țară conservatoare. 

În schimb noi punem banii la saltea și așteptăm bine mersi să se închidă magazinele în timp ce banii noștri se devalorizează cu -3% pe an dar ne bucurăm la un depozit cu dobândă avantajoasă de +0,2% pe an! Dacă-i lași să circule, banii vechi fac bani noi. Știi cum se spune, dacă îi iubești, îi lași să zboare.

Hai să ieșim la o cafea, o să ne facă bine, și nouă și celorlalți.

Maurice

Matei

Am scris această carte din experiența mea și a prietenilor mei. Alături de ei am trăit sărăcia înainte să cunosc adevărata bogăție. Prezenta lucrare este o antologie de întâmplări haioase dar adevărate, culese de la prieteni ipocriți, autori ratați, taximetriști alcoolici și interlopi sentimentali. Nu vei deveni bogat, dar cu siguranță vei deveni mai puțin sărac!

Dragul meu,

Cartea Luxul Sărăciei nu te face bogat dar cu siguranță te face mai puțin sărac. Scrisă din lacrimile dușmanilor, te vei distra, vei descoperi ce au făcut alții și o să primești răspunsuri la întrebări complexe. Te aștept să răsfoiești cartea în cea mai luxoasă cafenea de specialitate din București. Vino și tu la Milu Café de pe strada Nicolae Filipescu 52, de Luni până Sâmbătă de la 09:00 la 15:00.

Articol recomandat

Milu Café

Te aștept să răsfoiești cartea în cea mai luxoasă cafenea de specialitate din București. Vino și tu la Milu Café de pe strada Nicolae Filipescu 52, de Luni până Sâmbătă de la 09:00 la 15:00

2:54

Când eram mic, sătul de miștouri gratuite referitoare la înălțimea mea, m-am înscris în echipa de volei la juniori. În fiecare lună trebuia să dăm norme. Colegii mei erau tanc! Andrei era înalt și de fiecare dată scotea un timp bun. Marian nu a venit astăzi pentru că găsise el o scuză să se scoată. Răzvan era bine dezvoltat și avea mușchi. Și cum, nu se poate altfel, exista și Mirel, fiul profesorului, care era trecut din oficiu.